Bezig met laden...

De gevolgen van Corona Covid-19 in onze branche?

Helaas hogere prijzen, lage- of geen voorraad, lange levertijden. Dus houdt,  hier rekening mee, als u met een project aan de gang gaat en hiermee ook op tijd begint en reserveert. Beloof u klanten geen snelle levertijden, zodat u zelf straks uw project in gevaar loopt.

Zie hieronder de uitleg !

Covid-19 heeft een hoop veranderd in ons leven. In ons privé leven heeft het voor veel droevige momenten en langdurig zieken gezorgd en bij hen die getroffen zijn is het leven in 1 a 2 jaar totaal veranderd.

Covid-19 heeft ook de wereld doen schudden in alle zakelijke segmenten. Door het wegvallen van personeel door ziekte en Covid-19 beschermende maatregelen hebben veel fabrikanten moeten sluiten of moeten afschalen met hun productie. Gezien de breedte van het afschalen is er wereldwijd een tekort ontstaan in grondstoffen en halffabricaten waardoor veel productie precessen niet meer lopen zoals geplant. 

Nu de Covid-19 wereldwijd verminderd zijn de naweeën zeker nog niet voorbij en worden momenteel zelf per maand erger. zeker gezien de vraag naar producten door het economisch herstel steeds groter worden, worden de tekorten steeds meer zichtbaar.

De problemen zijn vaak heel klein, maar hebben door de kettingschakeling van productie en productie in alle markten verschillende uitwerkingen en problemen.

Hierbij een aantal voorbeelden:

Auto's kunnen ze niet afbouwen door het missen van bepaalde elektronica Chips, een Paracetamol kan niet gemaakt worden door het ontbreken van het bindmiddel voor het vormen van een tablet, zoals u ziet kleine problemen met een groot gevolg.

Covid-19 en Kunstplanten:

Zoals u wellicht weet laten wij al onze producten maken bij de beste kunstplanten fabrikanten in China, dit zijn een handje vol fabrikanten die deze gewenste beste kwaliteit kunnen maken. Al deze producten worden speciaal voor ons gemaakt, naar onze wensen en specificaties en zijn hierdoor dus ook uniek en niet vergelijkbaar met andere aanbieders. Gezien een product pas wordt gemaakt als wij hier opdracht voor geven, is er voor ieder product een productie run, voor het maken van een product van het begin tot het eind. Zodra de productie ronde klaar is, is er voorraad, die samen met alle andere productie runs van andere kunstplanten dan verzameld worden zodat we een container kunnen vullen en deze per boot naar de haven in Antwerpen laten verschepen. Normaal duurt dit proces van productie 2 tot 4 maanden en het transport 1 tot 1,5 maand.

Wat is er voor onze branche veranderd?

Kort gezegd heel veel kleine problemen, maar die hebben grote gevolgen voor onze branche.

Transport:

Door dat er veel schepen uit de vaart zijn gehaal tijdens de corona is er nu een tekort aan schepen waardoor de transportprijzen de afgelopen tijd drastisch zijn gestegen. Om u een voorbeeld te geven transport van een container voor corona kosten +/- 4.000.- dollar, nu op dit moment liggen de prijzen tussen de 15.000.- en 20.000.- dollar per container. Door de productie stop tijdens de corona tijd, zijn er nu niet voldoende containers beschikbaar. Met gevolg dat de geproduceerde producten niet verzonden kunnen worden gezien er geen container voor handen is.

Productie:

Door dat er veel grondstoffen niet voorhanden zijn, kunnen productie niet opgestart worden of afgemaakt. Tevens zijn de grondstoffen schaars wat er toe geleid heeft dan de prijzen behoorlijk gestegen zijn.

Het merkbare gevolg:

Al deze bovenstaande problemen hebben geleid tot veel hogere prijzen in het productie proces en hierdoor zijn de kostprijzen erg toegenomen.

Voorraden zijn erg schaars en komen in kleine hoeveelheden binnen. Waar wij normaal honderden tot duizenden stuks van één product op voorraad hebben is er nu nog maar heel weinig tot geen voorraad en komen deze artikelen pas weer over 3 tot 6 maanden binnen.

Wij hopen met dit schrijven u een indruk te geven in de problemen in de markt en de gevolgen hiervan en hopen dat dit na verloop van tijd weer gecorrigeerd word en zichzelf oplost. Helaas is er tot nu toe zeker nog geen herstel te zien en zien wij helaas dat het probleem zich verder negatief ontwikkeld.