Conifeer Cypress

Conifeer Cypress

Conifeer in het echt:

De coniferen (wetenschappelijke naam Coniferae, of in de 23e druk van de Heukels, Coniferales) vormen een groep in het plantenrijk van ruim zeshonderd soorten. Ze horen tot de naaktzadigen (Gymnospermae) en zijn daarvan de meest soortenrijke groep, maar de beide groepen zijn niet onderling verwisselbaar. Er zijn ook andere naaktzadigen, die dus géén coniferen zijn, ook al dragen ze de zaden in kegels.
Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum)

De naam "coniferen" betekent "kegeldragers". Ze heten zo omdat de zaaddragende structuren in een kegelvrucht (of strobilus) georganiseerd zijn. Er zijn nooit echte vruchten, al kunnen er wel structuren zijn die fruitachtig overkomen (bijvoorbeeld bij de jeneverbes en bij Taxus). De bestuiving vindt altijd door de wind plaats.

Alle coniferen zijn houtige planten, meestal bomen, zogeheten "naaldbomen". Naaldbomen groeien voornamelijk in de gematigde streken; voor zover ze voorkomen in meer tropische gebieden is dat in de bergen. Er bestaan "naaldboomsoorten" waarvan het loof meer op bladeren lijkt dan op naalden. De meeste coniferen zijn bladhoudend, maar er zijn ook enkele soorten die 's winters de naalden verliezen, zoals de lariks, de watercipres en de moerascipres. De laatste twee verliezen zelfs de korte loten waarop de naalden staan.

Een pinetum (naaldbomentuin, of coniferentuin) is een gespecialiseerd arboretum (bomentuin).

Cypress in het echt:

Cipres is de Nederlandstalige naam voor een boom, of voor een houtsoort. Op welke boom of houtsoort de naam betrekking heeft zal wisselen met de context waarin de naam gebruikt wordt. De klassieke cipres is de Italiaanse cipres (Cupressus sempervirens), uit het Middellandse Zeegebied, maar veel bomen die er enigszins op lijken worden ook aangeduid als cipres.

In Nederland wordt de Italiaanse cipres eigenlijk nauwelijks aangeplant; een in Nederland groeiende cipres zal vaak de leylandcipres of de californische cipres zijn. Dit zijn populaire bomen in de tuin: ze vullen een lege ruimte snel en mooi en blijven altijd groen.

De soorten uit de geslachten Cupressus en Chamaecyparis worden aangeduid als 'cipres', maar de naam is niet beperkt tot bomen uit die geslachten. Een cipres zal horen tot de Cipresfamilie (Cupressaceae), mits een brede omschrijving van deze familie gehanteerd wordt. Veel van de literatuur gaat echter uit van een enge omschrijving, en in dat geval zijn er ook cipressen buiten deze familie.

Vroeger werd de spelling "cypres" gebruikt. Het woord "ceder" (in de brede betekenis) kan soms als synoniem dienen voor "cipres" (in de brede betekenis): deze woorden worden wel door elkaar gebruikt, bijvoorbeeld in samengestelde namen.

Aan de kust van Californie staat de bekende "Lone Cypress" (Nederlands: 'de eenzame cipres'). Men denkt dat de boom 250 jaar oud is. Met kabels wordt de boom gestut. Rondom de voet is ter ondersteuning een stenen muur opgetrokken.

Bezig met laden...
Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren