Dracaena

Dracaena

Dracaena in het echt:

Dracaena is de botanische naam van een geslacht van eenzaadlobbige planten. Het geslacht omvat karakteristieke planten als de drakenbloedboom (Dracaena draco) en de Dracaena cinnabari. Net als bij palmen is het mogelijk van mening te verschillen of dit echte bomen zijn. Anders dan de meeste eenzaadlobbigen kan bij Dracaena secundaire verdikking van de stam optreden. Dit verschijnsel wordt wel 'dracenoïde verdikking' genoemd.

Er is nooit veel overeenstemming geweest over de omschrijving of plaatsing van het geslacht. Volgens het APG II-systeem (2003) is de plaatsing in de familie Ruscaceae of de Asparagaceae. Volgens andere indelingen werd Dracaena ingedeeld in de familie Dracaenaceae of Agavaceae. In het APG III-systeem (2009) is de plaatsing in de aspergefamilie (Asparagaceae)

De meeste soorten komen van nature voor in Afrika en nabijgelegen eilanden. Een paar soorten komen voor in Zuid-Azië en één in tropisch Midden-Amerika.

Een helderrood hars ('drakenbloed') wordt geproduceerd van Dracaena draco en in vroegere tijden tevens van Dracaena cinnabari. Sommige soorten zoals Dracaena fragrans, Dracaena draco, Dracaena deremnsis, Dracaena godseffiana, Dracaena reflexa en Dracaena sanderiana worden als kamerplant gehouden.

Het geslacht kan naar gelang de groeiwijze worden onderverdeeld in twee groepen:

een groep van boomachtige soorten met forse stammen en stijve brede bladeren, die in aride halfwoestijngebieden groeien en bekendstaan als draken(bloed)bomen een groep van kleinere struikachtige soorten met dunne stengels en flexibele lijnvormige bladeren, die als ondergroei van nature voorkomen in regenwouden en vaak als kamerplanten worden gehouden, bekend als struikachtige dracaena's.

Bezig met laden...
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-20 van 37

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-20 van 37

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren