Vijgenboom

Vijgenboom

Vijgenboom in het echt:

De vijgenboom (Ficus carica) is een plant uit de moerbeifamilie (Moraceae). De plant wordt ook wel de gewone vijg of gewone vijgenboom, dit mede ter onderscheiding van de wilde of Egyptische vijgenboom (Ficus sycomorus).
Illustration Ficus carica0.jpg

De boom komt van nature voor in Westelijk Azië. Al in de oudheid werd de soort gekweekt. Aangeplant wordt de boom om de eetbare vruchten, de vijgen, gehouden. Met name in Zuid-Europa zijn vijgenbomen een algemene verschijning. Dankzij de zachte winters kan de vijgenboom tegenwoordig ook goed in België en Nederland gehouden worden. Vaak wordt de plant tegen muren geplant. De hoogte is circa 10 m.

De vijgenboom is een uitgespreide struik of een iets overhellende boom met omhooggaande, knobbelige takken. De boomschors is glad en metaalgrijs. Als de boom ouder wordt, ontstaat er een donkergrijs patroon.

De bladeren zijn dik en leerachtig. Ze kunnen maar liefst 30 x 25 cm groot worden. De bladeren hebben een hartvormige voet en zijn drie- tot vijflobbig. De middelste lob is altijd het grootst. De bladsteel is 5–10 cm lang. De bovenzijde van het blad is donkergroen en ruwbehaard; de onderzijde is eveneens behaard en heeft witte nerven.

De vijgenboom heeft kleine bloemen. Ze zijn opgesloten in een bijna gesloten bloembodem die vlezig is. De mannelijke bloemen zitten vlakbij de opening.
Vijgexportatie in 2005

De vijgen zijn donkergroen en peervormig. Als ze rijpen worden ze violet of zwart. De vruchten worden vers of gedroogd gegeten. Ze hebben laxerende eigenschappen.

Volgens onderzoek van de FAO bedroeg de vijgproductie in 2005 1.057.000 ton, met Turkije als topproducent (280.000 ton).

Bezig met laden...
Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren